Skip to main content

Kip, rode wijn, spek, rijst en perzik

Wijn: Vanita, Nero D’avola Sicilië, Italië

Recept voor 6 personen

Benodigdheden

Voor de kip in rode wijn:
400 gr kipfilet
3 el bloem
1 ui
1 winterwortel
1/2 steel prei
300 gr doperwten
1/4 knolselderij
150 gr gerookte spekblokjes
2 tenen knoflook
1 el zoete paprika poeder
1 tl gerookte paprika poeder
3 el tomatenketchup
1/2 fles Vanita Nero D’avola
1/4 el komijnpoeder
1 tl Italiaanse kruiden
300 gr perzik uit blik
peper en zout
olijfolie

Voor de rijst:
500 gr rijst
water
zout

Bereiding

Romesco saus:
Snijd de kip in blokjes van 2-3 cm. Voeg de 2 soorten paprikapoeder toe, de komijn, Italiaanse kruiden, peper, zout en de bloem. Roer even luchtig door en zet weg. Snijd de ui, wortel, prei en selderij in fijne stukjes. Snijd de knoflook ook fijn. Bak de spekblokjes aan in wat olijfolie en voeg dan de ui en knoflook toe. Bak dit weer aan. Voeg dan kipblokjes toe en bak dit ook weer aan. Dan de groente erbij en de ketchup. Weer aanbakken. Blus dit af met de wijn. Laat een half uur sudderen. Roer af en toe door. Zet af, snijd de perzik in blik en roer door het gerecht. Ook de doperwten kunnen erbij. Laat nu afkoelen. Als u het gerecht een nachtje laat staan, wordt het voller en rijker van smaak.

Voor de rijst:
Kook de rijst gaar in ruim water met zout. Giet af en laat 5 minuten staan. Roer dan door. Verwarm de kip rustig, roer af en toe voorzichtig door. Serveer met bijvoorbeeld gedroogde uitjes en peterselie.

Ab Tamis,
chefkok van De Wijnproevers.

Afdrukbare PDF