Griekenland heeft een van de oudste wijnculturen ter wereld maar is desondanks nog voor velen onbekend. Naast de eilanden is de druif inheems in Noord-Macedonië, in het achterland van Thessaloniki (met accent op de op één na laatste i). Hier heersen Malagouzia voor wit (aromatisch verfijnd) en Xinomavro voor rood (Barolo van Griekenland). Dit zijn absolute topwijnen die mee kunnen doen met de allergrootste ter wereld. Originele wijnen ook voor de Kerstdis.
Alpha Estate Axia, Amyndeon, Griekenland, 2021
Een blend van de lokale Xinomavro met de internationale Syrah, dit keer 12 maanden op Frans eiken én een jaartje flessenrust. Deze wijn, die tot de meer fruitgedreven types behoort, doet het prima bij uiteenlopende Mediterrane bereidingen. Rijp parfum van rode bes, lichtjes vanille-achtig en kruidig met een volle smaak met gekonfijte kers, fluwelig van textuur met mooie frisheid en volop rood fruit in de afdronk. Kameleon aan tafel. Geen wonder dat dit lange tijd de huiswijn van Restaurant De Librije was!
Alpha Estate Malagouzia, Amyndeon, Griekenland, 2023
Malagouzia (accent op de laatste a) leek uitgestorven toen mede-wijnboer Gerouvasiliou de druif herontdekte en nieuw leven inblies. En zie, Alpha Estate heeft zijn eigen interpretatie gemaakt zonder houtrijping waardoor de tonen van rozen, abrikoos, witte perzik en venkel een prachtig samenspel krijgen. Malagouzia is het Griekse antwoord op Viognier. Mooi fris en breed inzetbaar aan tafel. Bij uiteenlopende vis, salades maar ook asperge-risotto.