Finca Elez, gelegen in het Spaanse binnenland ten zuiden van Madrid. Dit is niet zomaar een winery. De wijngaarden liggen op ongeveer 1000 meter hoogte, ze werken volledig biologisch én het is een Vino de Pago; de hoogste onderscheiding die een Spaanse wijn (of winery) kan krijgen. Dat is uniek, omdat het niet gebonden is aan een regio, maar aan een individueel landgoed of wijngaard. Daarnaast worden er ook strenge eisen gesteld voordat een landgoed of wijngaard zich 'Vino de Pago' mag noemen. Er zijn slechts 24 winery's die de naam Vino de Pago mogen dragen.
Dankzij de ligging op hoogte worden de druiven gemiddeld 15 tot 20 dagen later geoogst dan gemiddeld. Door de hoogte rijpen de druiven langzamer, krijgen ze een dikkere schil en behouden ze voldoende zuren. Dit resulteert in een wijn met lengte, frisheid en een fijne doordrinkbaarheid.
Druivenras/vinificatie
Na een vroege oogst worden de druiven onstemd en geperst. De alcoholische omzetting vindt plaats in eikenhouten foudres. Na de fermentatie rijpt de wijn 6 tot 7 maanden in dezelfde foudres, waarbij bâtonnage wordt toegepast om de zachtheid te verbeteren en complexiteit te verkrijgen.
Smaakprofiel
Na een korte draai met je glas komen de aroma's je tegemoet. Wit fruit, een vleugje tropisch fruit en een klein ciroenschilletje. De wijn is elegant met een fijne balans tussen zuren, romigheid en mineraliteit. Een lange afdronk doet je verlangen naar meer.
Wijn/spijs
In een culinaire bui? Probeer deze wijn eens bij piepkuiken met romige morillesaus, of bij eggs benedict op getoast briochebrood.