Finca Elez, gelegen in het Spaanse binnenland ten zuiden van Madrid. Dit is niet zomaar een winery. De wijngaarden liggen op ongeveer 1000 meter hoogte, ze werken volledig biologisch én het is een Vino de Pago; de hoogste onderscheiding die een Spaanse wijn (of winery) kan krijgen. Dat is uniek, omdat het niet gebonden is aan een regio, maar aan een individueel landgoed of wijngaard. Daarnaast worden er ook strenge eisen gesteld voordat een landgoed of wijngaard zich 'Vino de Pago' mag noemen. Er zijn slechts 24 winery's die de naam Vino de Pago mogen dragen.
Dankzij de ligging op hoogte worden de druiven gemiddeld 15 tot 20 dagen later geoogst dan gemiddeld. Door de hoogte rijpen de druiven langzamer, krijgen ze een dikkere schil en behouden ze voldoende zuren. Dit resulteert in een wijn met lengte, frisheid en een fijne doordrinkbaarheid.
Druivenras/Vinificatie
Het best bewaarde geheim van Finca Élez: Viognier uit de La Casa-wijngaard. Ook wel de druiven die het meest gepamperd worden, aldus Finca Élez zelf. Waarom? Omdat viognier een fantastisch potentieel heeft, zowel in rijping als in complexiteit. Na de oogst worden de druiven zacht geperst. De fermentatie vindt plaats in eikenhouten foudres op een gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt 10 maanden in foudres, waarbij bâtonnage wordt toegepast om de zachtheid te verbeteren en complexiteit te verkrijgen.
Smaakprofiel
De kleur van deze wijn is geel met een groene touch. In de geur komt de complexiteit van de wijn naar voren: aroma's van peer en abrikoos, met op de achtergrond gedroogd fruit en romigheid. De wijn is zijdezacht op de tong en heeft structuur met een aangenaam zuurtje.
Wijn/Spijs
De complexiteit van de wijn zorgt ervoor dat het culinair breed inzetbaar is. Coquilles met beurre blanc, Thaise viscurry of geroosterde kalkoen met bospeen? Probeer het eens en ervaar zelf wat de wijn met je gerecht kan doen.