Tussen Mâcon en Lyon, in het hart van de Beaujolais-wijngaarden en aan de voet van de berg Brouilly, vindt u een prachtig gerenoveerd pand, gelegen in een uitzonderlijke omgeving te midden van de wijngaarden. Dit is Château des Tours met zijn prachtige Gamay-wijngaarden, producent van Brouilly-wijn, een van de meest aantrekkelijke van de Beaujolais Crus. In het centrum van de Brouilly Appellation, heeft Château des Tours 70 hectare wijngaard in de steden Saint-Etienne-la-Varenne, Odenas en Saint-Lager, gezegend met een uitzonderlijk terroir dat geweldige wijnen produceert.
Chateau des Tours is sinds 1986 eigendom van de familie Richard en wordt beheerd door Sebastien KARGUL. Het terroir vormt een amfitheater rond het Château, de wijngaard is geplant op zandgrond die is ontstaan
door de aantasting van graniet. Het is arm, zuur en ondiep met rotsachtige ondergrond. Afhankelijk van elk perceel worden de druiven gedeeltelijk ontsteeld voordat ze gefermenteerd worden. (meer dan 15 dagen). Extractie gebeurt door pump-over (remontage), maar ook door punch down (pigeage), om kleur en complexiteit te extraheren. De fermentatie vindt temperatuur gecontroleerd plaats. De wijn rijpt vervolgens enkele maanden in vaten.
100% gamay druiven.
Proefnotitie
De wijn bereikt de delicate balans tussen uitbundigheid en elegantie. De kleur is diep robijnrood. De neus is intens met tonen van vers zwart fruit en kruiden: het kenmerk van het terroir van Château des Tours. De smaak biedt een mooie frisheid, gevolgd door een ronde structuur met zachte, aanhoudende tannines.
Wijn en spijs
Deze Brouilly past goed bij een breed scala aan gerechten met rood vlees maar gaat ook goed bij wit vlees en gevogelte, lam met kruiden, vis en risotto.