Algemene informatie
Bergerac heeft zijn eigen herkomstbenaming sinds 1936. Hier worden dezelfde druivensoorten verbouwd als in het Bordeaux gebied , incidenteel aangevuld met enkele lokale druivensoorten. De gelijkenis met de wijnen uit Bordeaux is dus bijna logisch te noemen, al hebben veel Bergerac wijnen iets minder finesse en diepgang dan de grote broer. Er zijn echter Chateaux die een kwalitatief zeer hoogwaardig product kunnen maken, waar vele Bordeaux wijnen niet tegenop kunnen en vaak nog veel aantrekkelijker geprijsd. Zo'n Chateau is Fontenelles. Gelegen in het centrum van de pittoreske regio Perigord, verbouwt men de wijn sinds 1827 op een magnifiek plateau in het zuid-westen van Thenac.
Druivenras/ vinificatie
Het geheim van de finesse en het fruit van deze schitterende droge wijn schuilt in het bereidingsproces, namelijk de 'elevage sur lie', oftewel de wijn wordt opgevoed op de droesem die ontstaat door het afsterven van gistcellen. De assemblage bestaat uit Sauvignon Blanc, aangevuld met Semillon druiven.
Proefnotitie
Groengeel, parelmoer van glans. Impressies van witte perzik, appel en peer. Heel fris en pittig in de mond en met tonen van citrus en limoen.
Wijn/ spijs
Prachtig als aperitief, maar ook heerlijk in combinatie met visgerechten zoals coquilles.