Varkensstoof met tafelzuur en gedroogde uitjes
(Maak een dag van tevoren, de smaak wordt dan nog intenser)
Wijn: Vanita Appassite
Voor 4 personen
Benodigdheden
1 kg hamlappen (het meest malse stuk van het varken)
3 rode uien
4 flinke tenen knoflook
1/4 knolselderij
3 winterwortelen
1 blikje kikkererwten
4 el risottorijst
1 blikje tomatenpuree
2 el gerookte paprikapoeder
10 cl marsala of madeira
2 kippenbouillonblokjes olijfolie
0,5 ltr water peper en zout
Bereiding
Snijd het vlees in blokjes van 2 cm en bestrooi met peper en zout. Roer even om en laat een half uur staan. Snijd de ui in vieren en daarna in reepjes. Snijd de tenen knoflook in plakjes. Schil de winterwortel en snijd in de lengte doormidden. Daarna in plakjes van 1 cm. Schil de knolselderij en snijd in blokjes van 1,5 cm. Bak de blokjes vlees aan in de olijfolie. Als ze gaan kleuren de uien toevoegen. Bak op hoog vuur verder aan. Voeg dan de knolselderij en wortel toe. Bak weer even aan en roer regelmatig. Voeg dan de paprikapoeder en tomatenpuree toe en roer weer door. Bak even goed aan. Hierna de kikkererwten met het vocht toevoegen. Dan de bouillonblokjes erbij en de marsala/madeira. Roer nog even door en als het gaat koken mag het water erbij. Roer dit door en voeg dan de risottorijst toe. Breng aan de kook en laat een uur langzaam pruttelen. Roer elke 10 minuten even door. De rijst zorgt voor een mooie binding.
Serveer met diverse tafelzuren, gedroogde uitjes, droge crackers en/of een frisse salade.
De Vanita Appassite serveren op 12 tot 14 graden celsius.
Eet smakelijk!
Ab Tamis, chef kok van de Wijnproevers.