
Paprikasoep, gegrilde, kabeljauw, doperwt, wilde perzik
Wijn: La Villette Rosé, Grenache/Cinsault, Vin de France, 2024
Recept voor 4 personen
Benodigdheden
Voor de soep:
4 rode paprika’s
1 ui
4 wilde perziken
1 el gerookte paprikapoeder
3 tenen knoflook
1 ltr kippenbouillon
Peper en zout
2 ons doperwten
Slagroom
Olijfolie
Gedroogde uitjes voor
de garnering
Voor de gegrilde kabeljauw:
4 moten kabeljauw
Peper en zout
Olijfolie
Bereiding
Voor de Soep:
Snij de ui fijn. Snij de paprika in blokjes van 1,5 cm. Snij de knoflook ragfijn. Kook de doperwten kort gaar in zout water. Zet een pan op met wat olijfolie. Fruit de ui en knoflook aan. Als het gaat kleuren, voegen we de paprika toe. Bak dit kort aan. Voeg dan de bouillon toe en laat een kwartier flink koken. Draai met een staafmixer tot een gladde soep. Zeef eventueel in een bolzeef, als volgt: schenk de soep in de bolzeef, roer met de bolle kant van een pollepel de soep door de zeef. Dit gaat snel, en je houdt niet veel reststof over. Breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een scheutje room toe. Variant: gebruik 1el gerookte paprikapoeder, dat geeft heel veel diepgang in de soep.
Voor de Perzik:
Koop rijpe perziken. als ze nog niet rijp zijn, gaat de schil er moeilijk af. Dat schillen gaat als volgt: snij de perzik in tot op de pit. Draai dan de helften van elkaar af. Snij de halve met pit nog een keer door. Draai die helften ook van elkaar af. Daarna kan je de schil er makkelijk vanaf trekken. Wel voorzichtig, het vruchtvlees is zacht. Besprenkel met wat citroen- of limoensap, dat voorkomt verkleuring. Zet weg tot de presentatie. Variant: de stukjes perzik kunnen heel goed op een houtskoolvuur kort gegrild worden! Geeft een extra bite.
Voor de Doperwten:
Kook de doperwten kort in zout water. Giet af en voeg een klontje roomboter toe en een mespunt komijnpoeder. Schud even door.
Voor de Gegrilde kabeljauw:
Peper en zout de kabeljauw. Wrijf ze in met olijfolie. Verhit een koekenpan. Als hij gloeiend heet is, grillen we de vis door ze in de pan te leggen en 1 keer om te draaien
Voor de Presentatie:
Schep de hete soep in een diep bord. Leg een moot kabeljauw in het midden. Schep er doperwten omheen. Leg wat partjes perzik in de soep. Garneer af met wat gedroogde uitjes. Serveer de restanten perzik er apart bij.
Serveer met een koud glas La Villette rosé, of gekoelde Merlot!
Prosit!
Ab Tamis,
chefkok van De Wijnproevers.