Skip to main content

veelzijdige salade, witte boon, snijboon, doperwt, rode peper

Wijn: Bon Courage, Chardonnay Prestige Cuveé, Robertson Zuid-Afrika, 2023

Recept voor 8 personen

Benodigdheden

200 gr witte bonen
200 gr snijbonen
200 gr doperwten
1 rode ui
2 el mayonaise
1 tl mosterd
2 dashes Worcester sauce
2 rode pepers
1 flinke teen knoflook
1 el dragon
1/2 tl kerrie
1/2 tl komijn gemalen
Peper en zout

Bereiding

Deze salade leent zich goed als begeleider van veel soorten vis. (kabeljauw, zeebaars), gevogelte (kip, kipnuggets, parelhoen) en vlees (varkenshaas, kalfsburger, ham) Gekookt, gegrild, gebakken of gefrituurd. Ook heerlijk als begeleider van een gemengde BBQ schotel. De anijs-achtige smaak van dragon zorgt voor een harmonieus geheel met zowel, vis, gevogelte en vlees. Het “tilt” de smaak van de vis etc. op. TIP 1: meng wat dragon door mayonaise met een scheutje room en je hebt een topsaus voor veel BBQ gerechten! Zo klaar! TIP 2: als je verse dragon gebruikt, wees wat. Voorzichtig met de dosering, vers is het sterker van smaak. Gedroogd is een heel goed alternatief, dragon is vers heel kort houdbaar.

Bij deze versie heb ik kabeljauw gegrild.
Zet de witte bonen in de week in ruim koud water voor 8 uur. Hou in de gaten of de bonen onder water staan, ze gaan water opnemen. Spoel ze daarna af met koud water en kook in ruim water gaar in 90 minuten. Voeg na een uur zout toe, de velletjes blijven dan zacht. Giet ze niet af maar laat in het kookvocht koud worden. Je kan ook een pot witte bonen nemen, maar vers gekookt zijn ze echt lekkerder. Let bij een pot op het uitlek gewicht, dat is het netto gewicht van de bonen. Haal 200 gr. bonen uit het kookvocht en laat in een vergiet een uur uitlekken. Spoel ze niet af, het aanhangende kookvocht zorgt voor wat binding in de salade.

Snij de snijbonen in schuine reepjes van 3 mm. Zet een pannetje water op. Kook ze beetgaar in het kokende water met zout. Kook de doperwten ook zo kort beetgaar. Groente op deze manier gekookt, behoud zijn kleur en is frisser van smaak. Snij de rode ui fijn. Hoe fijner gesneden, hoe fijner het mondgevoel en smaak. Snij de rode peper in de lengte doormidden en haal de licht gekleurde zaadlijsten en pitjes eruit. Doe je dit niet, dan wordt de salade “heet” van smaak en gaat de elegante smaak van de bonen verloren en zal de wijn wegvallen. Snij peper in blokjes van 1 mm. Ook hier geldt, hoe fijner gesneden, hoe fijner de smaak zich verdeeld. Snij de knoflook ook ragfijn. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom en schep voorzichtig door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet minimaal een uur weg om de smaken te laten “huwen”. Gril, bak, kook, frituur de vis of vlees en serveer met de salade en nog wat mayonaise voor de liefhebbers.

Serveer hier een heerlijk gekoeld glas Bon Courage Chardonnay Prestige Cuveé bij.

Prosit!

Ab Tamis,
chefkok van De Wijnproevers.

Afdrukbare PDF