Stoofschotel rund, chocomel, pindakaas, kruidnoten, kersen, zilverui geconfijt, pommes duchesse
Wijn: Feuerheerd’s Douro Reserva, Portugal, 2022
Recept voor 6 personen
Benodigdheden
1 kg runderlappen
25 cl chocomel
2 el pindakaas
3 el tomaten ketchup
30 kruidnoten
½ pot kersen op sap
1 laurierblad
1 ui
1 winterwortel
2 tenen knoflook
½ ltr runderbouillon
1 klont roomboter
Peper en zout
25 cl Feuerheerd’s Douro wijn
Voor de zilverui:
400 gr verse zilveruien
25 cl rode wijn azijn
40 cl PX sherry
1 kaneelstok
1 tak rozemarijn
2 takjes tijm
3 el honing
Scheut rode wijn
Zout
Voor de Pomme Duchesse:
1 kg aardappelen
30 cl volle melk
2 eieren
Klont roomboter
Nootmuskaat
Peper en zout
Bereiding
Snij het vlees in gelijke stukken van ongeveer 150 gr. Bestrooi het vlees met peper en zout. Leg weg voor minimaal een half uur. Snij de ui en winterwortel fijn. Weeg en meet alles af en zet klaar. Verhit de roomboter in een ruime pan. Als het uitgebruisd is voegen we het vlees toe en bakken dat rustig aan. Als het aangebakken is halen we het eruit en leggen het apart. Nu bakken we in de jus de ui, knoflook, laurierblad en wortel aan. Voeg dan de tomaten ketchup toe en bak weer even aan. Voeg daarna de kruidnoten toe, roer door. Dan de pindakaas erbij, roer weer door. Blus af met de kersen op sap. Roer dit erdoor en voeg dan de chocomel toe. Daarna de wijn. Roer weer even door. Voeg dan het vlees toe en wat bouillon zodat het vlees onder staat. Laat dit 2 uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Schud af en toe de pan, zodat het wat vermengd met elkaar. De kruidnoten hebben lang nodig om op te lossen. Haal daarna voorzichtig het vlees eruit. Vis ook het laurierblad eruit. Roer de stoofschotel goed door, zodat er een glad geheel ontstaat. Eventueel kun je de staafmixer erin zetten. Voeg dan het vlees weer toe en laat nog een kwartier zacht pruttelen. Voor een optimale smaak laten we het geheel 24 uur met gesloten deksel afkoelen. De smaken zullen nu optimaal “huwen”. Er ontstaat een diepere vollere smaak als we het 24 uur laten staan.
Tip: Serveer met rode kool.
Voor de zilverui:
Schil de zilverui voorzichtig, zodat het puntje van de ui intact blijft. Doe de overige ingredienten in een pan en warm op. Voeg dan de zilverui toe en zorg dat ze net onder het vocht staan. Laat een ruim uur zachtjes pruttelen, schud af en toe voorzichtig door. Laat in het vocht afkoelen
Voor de Pommes Duchesse:
Schil de aardappelen en kook in zout water gaar. Zet intussen de andere ingredienten klaar. Stamp de aardappelen met boter en melk door elkaar. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, roer snel door, het ei mag niet gaan stollen. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een bakplaat klaar met bakpapier. Schep de puree in een spuitzak en spuit dopjes puree op de bakplaat in verband! Zorg dat de tussenruimte overal even gelijk is. Dat zorgt voor een gelijkmatige kleuring van het product. Bak af totdat het een mooie bruin korstje heeft.
Heerlijk met een rijk glas Feuerheerds Douro op 18 graden celcius.
Prosit!
Ab Tamis,
Chefkok van De Wijnproevers.

