Skip to main content

Rucola, geitenkaas, aardbei, perzik, balsamico, stokbrood

Wijn: Pipoli Bianco, Greco-fiano, Basilicata, Italië, 2024

Recept voor 4 personen

Benodigdheden

Voor de geitenkaas:
12 schijfjes geitenkaas
(voorgerecht)
24 schijfjes geitenkaas
(hoofdgerecht)
2 eieren
Scheutje melk of water
Paneermeel
Zout
Peper

Voor de dressing:
1 sjalot, gehakt
1 el kappertjes, gehakt
1 el gehakte peterselie
1 scheut Pipoli bianco,
of rosato
3 el olijfolie
Peper en zout

Voor de salade:
1 zakje (85 gr) rucola
4 platte perziken
200 gr aardbeien
1 rode ui
4 el gehakte noten
Balsamicosiroop

Bereiding

Voor de geitenkaas:
Klop de eieren los en voeg een scheutje melk/water toe, en wat peper en zout, roer goed door elkaar. De melk of het water werkt als een emulgator. Doe paneermeel in een ruime schaal. Haal de schijfjes geitenkaas door het eimengsel, en meteen daarna door de paneermeel. Doe dit 2 maal. Laat dan drogen in de koelkast voor minimaal een uur, dek niet af! Bak de schijfjes snel af in de hete frituur of in een koekenpan met een laag olijfolie.

Voor de dressing:
2 el agave siroop met rozemarijn (die kun je al eerder maken). Verwarm wat agave siroop met een takje rozemarijn. Laat een uur opstaan. Tel op, alleen verwarmen! Niet heet laten worden! Laat afkoelen, haal dan de rozemarijn eruit en je hebt een mooie geurige siroop die je voor veel doeleinden kunt gebruiken!

Klop de wijn, olie en agavesiroop goed door elkaar. Voeg dan de andere ingrediënten toe en breng op smaak met peper en zout. Vermeng de rucola er voorzichtig doorheen, vlak voor het opdienen.

Voor de salade:
Schil de perziken. Als ze rijp zijn, kun je de schil er makkelijk af trekken. Zo niet, help ze dan door ze even in heet water te dopen, net als tomaten. De schil gaat er dan makkelijk af. Snij ze in partjes, gril ze kort op een grillplaat of op de bbq. leg op een bord voor later. Was de aardbeien, haal het kroontje eraf en leg weg. Snij de rode ui in dunne ringen, hoe dunner, hoe beter. Schik de rucola in een kring op het bord. Daarop de aardbeien en perzik. Leg in het midden de gebakken kaas en garneer af met de uienringen, balsamico siroop en wat gehakte noten. Dat kunnen allerlei noten zijn of pijnboompitten.

Schenk er een mooi glas Pipoli Bianco bij, gekoeld.

Prosit!

Ab Tamis,
chefkok van De Wijnproevers.

Afdrukbare PDF