Caponata di Sicilia, de basis en meer……
Wijn: La Villette, Rosé, Cinsaultgrenache, Vin de France, 2023
Recept voor 6 personen
Benodigdheden
Voor de Ras el Hanout:
1 el kurkuma
2 el uienpoeder
1 el knoflookpoeder
1 el gemberpoeder
1/2 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl gemalen kardemom
1/4 tl kruidnagelpoeder
Voor de Caponata:
3 aubergines
3 rode uien
3 paprika’s
1/2 bos bleekselderij
320 gr. uitgelekte groene- en
zwarte olijven
65 gr. uitgelekte kappertjes
250 gr. geroosterde
pijnboompitten
170 gr. rozijnen
1el bruine suiker
1 dl rode wijnazijn
2 el Ras el Hanout
olijfolie
1 blik gepelde tomaat
Bereiding
Caponata is een basis voor salades, voor op bruchette en in pastagerechten. Het kan geserveerd worden met magere vissoorten, schaaldieren, gamba’s, gevogelte, wild en vlees. Je kunt het ook als veganistisch gerecht serveren, met bijvoorbeeld rijst of couscous. Caponata is in weckpotten lang houdbaar. Deze hoeveelheid is voor 6 personen en geweckt in 2 potten van 0,5 liter.
Voor de Ras el Hanout:
Als eerste maken we een kruidenmengsel; Ras el Hanout; betekent: het beste van de zaak. Nu hoor ik u denken, dat is Marokkaans, dat klopt. Maar Sicilië ligt relatief dicht bij de Afrikaanse kust en er zijn veel recepten die Afrikaanse invloeden hebben op het eiland. Meng dit goed door elkaar. Deze hoeveelheid is te veel voor dit recept. Bewaar het restant in een luchtdicht bakje voor andere recepten.
Voor de Caponata:
Snijd de aubergines in blokjes van 3 cm. Leg op keukenpapier en bestrooi met zout. Dek ze ook af met keukenpapier. Dep ze af en toe af, het zout gaat vocht onttrekken uit de aubergine. Spoel ze na een half uur af en dep ze droog. Bak af in een hete oven op 225 graden of bak in hete olie. Snijd de uien in halve ringen, de paprika en selderij in gelijke blokjes. Leg de rozijn te weken in lauw water, voor minimaal een half uur. Snijd de olijven in de lengte doormidden. Snijd de tomaten in blokjes. Bak de uien aan in olijfolie totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de selderij toe en bak weer even aan. Dan de Ras el Hanout erbij en weer even aanbakken. Dan de paprika, kappertjes en rozijnen erbij. Als laatste de tomaat, met het vocht. Dan de rode wijnazijn en bruine suiker. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen, roer af en toe voorzichtig om. Laat het liefst 24 uur staan. Of doe het in een weckpot en zet na afkoeling in de koelkast. Na 24 uur is het veel lekkerder geworden. Op de foto een variatie met Orzo (rijst pasta) en braadworst. Heerlijk met de Stemmari Merlot, iets gekoeld, 14 graden.
De Pinot Grigio is heerlijk bij bruchette met koude Caponata of met een stukje gebakken witvis, de rosé gaat prima met gevogelte en/of gamba!
Prosit!
Ab Tamis,
chefkok van De Wijnproevers.