Soep van wortel met witvis
Wijn: casa ermelinda, túlipa rosé, setúbal, portugal, 2021
Recept voor 4 personen
Benodigdheden
Voor de soep:
1 kg wortel
2 flinke uien
2 el gember wortel
1 rode peper
1 tl kaneel
1/2 tl nootmuskaat
1 tl gemalen komijn
1 tl gerookte paprikapoeder
1,5 liter groentebouillon
olijfolie
peper en zout
Voor de vis:
200 gr witvis.
(Bijvoorbeeld kabeljauw, zeebaars of wijting.)
Bereiding
Tip: maak de soep een dag van tevoren! Na 1 dag rijping smaakt deze soep veel lekkerder!
Schil de wortelen met een dunschiller en snijd in plakjes van 1 cm. Snijd de uien in dezelfde grootte. Rasp de gemberwortel. Snijd de rode peper ragfijn, maar haal eerst de pitjes eruit!! Meng alles goed door elkaar met de kruiden en een scheut olijfolie. Grill de groenten gaar op een houtskoolvuur. Draai dan in een blender tot een gladde emulsie, met toevoeging van wat groentebouillon. Proef en breng eventueel op smaak met wat peper en zout.
Ik heb voor dit gerecht een zeebaars, gevuld met limoen en peterselie, gegrild op de barbecue.
Gril de vis kort op een heet rooster en leg in het midden op het bord in de soep.
Serveer met toast.
Drink hier een ijskoude Tulipa Rosato bij, het bittertje in de afdronk bij deze wijn wordt heel zacht!
Eet smakelijk,
Ab Tamis, chefkok van De Wijnproevers.