De herfst is begonnen

Prachtige kleuren in het bos en de boerenkool met rookworst staat te dampen op tafel. Traditiegetrouw is dit ook de tijd van het Bockbier (herfstbock).

De herfst luidt ook weer de periode van langere avonden in, waarbij wat kennis van de geschiedenis van Bockbier een goed gesprek met vrienden kan inluiden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld België is in Nederland sinds 1980 een mooie Bockbiertraditie ontstaan. Hoewel we steeds vaker de aanduiding Bokbier zien, lijkt de naam zijn oorsprong te vinden in de Nedersaksische plaats Einbeck. In de Middeleeuwen was Einbeck een beroemde bierstad, waarvan het bier rond het jaar 1600 tot ver buiten de landsgrenzen werd geëxporteerd. De Hertogen van Beieren vonden dit bier buitengewoon lekker, maar vanwege de hoge accijnzen vooral ook te duur. Hertog Wilhelm V besloot daarom een eigen brouwerij in München op te richten om het Einbecker bier na te laten maken. In 1591 werd dit Münchener Hofbräuhaus opgericht, maar het lukte maar niet om een bier te brouwen dat zich kon meten aan het Einbecker Bier.
Pas nadat Elias Pilcher, een van de Einbecker brouwmeesters, naar München werd gehaald was men in staat het inmiddels bekende donkere bier ‘nach Einbecker art’ te brouwen. In de Beierse tongval werd dit uitgesproken als ‘Ainpöckisch Bier’ , verkort tot ‘Ainpöck’ . Uiteindelijk werd in het gewone spraakgebruik gevraagd om ‘Ein Bock’. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld.

Bockbier is een seizoensbier dat in het voorjaar (lentebock of Meibock, blond of amberkleurig) en najaar (herfstbock, donker) verkocht mag worden. Oorspronkelijk een bier van lage gisting, maar tegenwoordig zijn er in Nederland steeds meer bovengistende Bockbieren verkrijgbaar. De enige eis die aan Bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte heeft van minimaal 15,5 Plato. 

 

In onze collectie is een grote verscheidenheid aan Bock- én Bokbieren te vinden. We hebben er een achttal relatief onbekende geselecteerd om te proeven en beoordelen.

De eerste vier staan hieronder beschreven:

Fryskauw | Grutte Pier

Een tarwebock ontstaan uit de samenwerking tussen Bird Brewery (vandaar ‘kauw’) en het Friese Grutte Pier. Een mooi kastanjekleurig bier (7,5%) dat een aromatisch weizengeur combineert met fruittonen uit de mout. Drinkt makkelijk door.

BB18 | Berging

een barrel aged bock van Berging Brouwerij. Door de rijping op eikenhouten vaten heeft dit bier meer complexiteit dan een gewone Bock. Het is bitterzoet met een volle moutsmaak. Een bier om op het gemak van te genieten.

Houtgerijpte rook dubbelbock | Duits & Lauret

Fortbrouwerij Duits & Lauret hebben gekozen voor het roosteren en roken van de moutsoorten in dit Bockbier. Dit zorgt voor een nóg donkerder kleur en een karakteristieke smaak die liefhebbers van gerookte bieren zal aanspreken.

ijsbock | Gulpener

Gulpener heeft met dit intens krachtige bier de zoete karameltonen effectief weten te combineren met de bitterheid van hop. Het resultaat is een mooi speciaalbier voor de lange en kouder wordende avonden.