Nederland: Bockbierland

In ons vorige stuk over Bockbier gaven we al aan dat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld onze zuiderburen, Nederland een echte Bockbiertraditie heeft ontwikkeld. In 1868 introduceerde de Koninklijke Nederlandsche Beiersch Bierbrouwerij Bockbier in Nederland. Vooral door de inspanningen van de vereniging PINT (sinds 1978) werd het Bockbier sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw enorm populair. Jaarlijks organiseert PINT een drukbezocht Bokbierfestival (zonder ‘c’). Tegenwoordig produceren onze brouwers meer dan 50 verschillende Bockbieren wat gelijk staat aan ruim 7 miljoen liter Herfstbock!

 

Hoe komt Bockbier aan zijn karakteristieke smaak?

De gebruikte mout wordt op 150 graden Celsius gedroogd. Hierdoor gaan de suikers in de mout karamelliseren. Dit geeft de bekende zoete en kruidige smaak. In Bockbier zit twee keer zoveel mout als in een gewoon pilsje. Dit levert in het brouwproces meer suikers op en daardoor een hoger alcoholpercentage: tot 7%.

Een dubbelbock bevat zelfs zo'n 8.5 tot 9 procent alcohol.

Bockbier drinken

Het perfecte glas voor een Bockbier is een tulpglas. Verwarm het bolle deel van het glas met je hand, zo worden de aroma's in het bier versterkt (bier drinken doe je namelijk 80 procent met je neus). Het lekkerst is Bockbier wanneer je het op 8 of 9 graden drinkt.

Bockbier- en eten

Typische najaarsgerechten waar paddenstoelen en noten in zitten laten zich prima vergezellen door een Bockbier. Daarnaast is een stoofpot, een biefstuk of een lekkere stuk blauwe kaas ook een heel goede combinatie met een Bock. Als dessert is appeltaart een aanrader; het fruitige proef je namelijk altijd weer terug in de herfstbok.

Mooie selectie bij Bierhuis Weert

We kunnen natuurlijk niet alle Bockbieren in ons assortiment hier de revue laten passeren, maar de volgende 4 pareltjes willen we jullie niet onthouden.

B*O*C*K*S | Kompaan

Een ondergistend bock van brouwerij Kompaan waaraan vijgen zijn toegevoegd tijdens de fermentering. Met dit bier heeft Kompaan een mooi gebalanceerd een makkelijk drinkbaar Bockbier gebrouwen dat garant staat voor mooie momenten met vrienden en familie.

Brok in de keel | Bronckhorster Brewing Company

Een prachtig en gecompliceerd zeer donker bier van de Bronckhorster Brewing Company. De toevoeging van rozijnen geeft het een mooie en volle smaak. Een bier om langdurig van te genieten.

Pumpkin Party | Gebrouwen door Vrouwen

Misschien geen traditioneel Bockbier maar wel een waarachtig herfstbier van brouwerij Gebrouwen door Vrouwen. Naast vier verschillende Nederlandse hopsoorten zorgt de toevoeging van geroosterde pompoen voor een heerlijke najaar-smaak. Moeilijk te omschrijven, maar een absolute aanrader nu de avonden steeds langer worden.

Barelled Bock | BRAXZZ

Een volledig alcoholvrije Bock van Brouwerij Braxzz. Het heeft een mooie fruitige smaak en tinten van eikenhout en bourbon. Ideaal als je nog moet rijden!