Vita mixta

Wie herkent het niet: de zomervakantie komt eraan en iedereen is op het laatste moment nog druk, druk, druk! Als liefhebber van een mooi ambachtelijk speciaalbier heb ik geleerd om regelmatig de tijd te nemen om op mijn gemak te kunnen genieten van wat het leven te bieden heeft. Hoewel dit niet helemaal overeenkomt met de lijfspreuk van de Abdij van Berne - de titel betekent ‘op zoek naar evenwicht’ – komt het hier wat mij betreft dicht genoeg bij.

De bieren waar ik het deze keer over ga hebben zijn de enige Norbertijner abdijbieren die in Nederland gebrouwen worden. Daarmee zijn ze uniek, en dat beperkt zich niet alleen tot de afkomst. De Abdij is in 1134 gesticht door ridder Fulco van Berne. Vanaf 1532 wordt er onder leiding van brouwmeester Claes Berense bier gebrouwen in het plaatsje Berne bij Heusden. Vanaf 1634 word er ook bier gebrouwen in het Brabantse Heeswijk met zelf geteelde hop en binnenlands mout. Het originele brouwhuis bestaat helaas niet meer. Men hoopt echter deze oude traditie mettertijd in Heeswijk in ere te kunnen herstellen.

Om dit te kunnen bekostigen brouwt de Stichting Berne Abdijbier sinds 2015 bij een bevriende abdij in België drie verschillende bieren naar eigen recept: Norbertijn blond, Prior dubbel en Abt tripel. Witheren Wit wordt in Utrecht gebrouwen. Uiteindelijk moet daar nog de Abt-generaal quadrupel bij gaan komen. Dit 5e Berne Abdijbier is inmiddels gebrouwen en staat te gisten. Zondag 29 juli is de introductie op de Abdij van Berne.

Weetje voor aan de bar: Norbertijnen zijn afkomstig van de Ordo Canonici Regularis Praemonstratensis of in gewoon (?) Nederlands: premonstratenzers. Dit laatste woord lijkt lastig, maar blijkt na een glas Norbertijn blond en Abt tripel steeds makkelijk uit te spreken 😉

Het glas is vol voor Abt Dennis Hendrickx

Het glas is vol voor Abt Dennis Hendrickx

Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van de Norbertijnen, de Abdij van Berne en de Stichting Berne Abdijbier, heb ik de blond, dubbel en tripel mogen proeven. Uit ervaring kan ik nu dan ook stellen dat Vita mixta een mooi en toepasselijk motto is voor de orde en deze uitgebalanceerde bieren. Wat viel me op:

De Norbertijn blond is een zacht en ietwat romig blond bier, dat fris van smaak is en makkelijk weg drinkt. Met de zomerse dagen in het vooruitzicht écht een bier dat niet mag ontbreken in de koeling van de ware bierliefhebber.

De Prior dubbel past ook prima in het rijtje: soepel met een mooie, blijvende smaak. Voor de liefhebber van een vol, donker bier op een zwoele zomerse avond.

De Abt tripel was voor mij een openbaring. Hoewel ik wel van een stevig (9%) speciaalbier hou kom ik zelden zo’n mooi uitgebalanceerd bier tegen. Ook hier die mooie volle en romige smaak die lang en prettig in de mond blijft hangen. Absoluut een favoriet.

De geschiedenis mag dan rijk zijn, uiteindelijk gaat het om de smaak. Bij Berne Abdijbier is het glas altijd vol, en mocht dat niet zo zijn dat kun je altijd nog een nieuw flesje openmaken. Maar blijf, net als de Premonstratenzers – de uitspraak gaat nu echt makkelijk – het evenwicht bewaren!